Federació d'Educació de CCOO PV | 28 de març 2024.

La FECCOOPV proposa una regulació per al teletreball aplicable a les 5 universitats públiques valencianes

    La presencialitat i el treball remot no pot suposar major càrrega de treball ni per a PAS ni per a PDI. Considerem que la Conselleria d’Universitat ha d’emprendre lideratge per a que portar-ho a terme en les 5 universitats

    19/05/2020.
    Teletreball

    Teletreball

    Les seccions sindicals de CCOO de les universitats públiques valencianes ens hem reunit este dilluns 18 de maig per analitzar els procés de desescalada i com s’està gestionant en les 5 universitats.

    De les situacions debatudes i tenint en compte l’autonomia universitària, hem identificats alguns trets comuns a tot el personal que treballa a les universitats.

    Per una banda veiem que el compliment de la protecció a les persones vulnerables porta a que aquell personal major de 60 anys ha d’evitar la presencialitat per ser personal en risc. En aquests moments s’està fent un estudi d’afectació, però trobem que les plantilles universitàries, tant de PDI com de PAS pot arribar a tindre percentatges gens menyspreables susceptibles de ser personal de risc per tindre més de 60 anys, només atenent a este criteri.

    Aquest indicador ens dona idea de la necessitat de prendre mesures per a rejovenir les plantilles existents mitjançant ofertes d’ocupació i augment de plantilles.

    Per altra banda també considerem molt important l’observació d’altre criteri que no està sent contemplat en algunes universitats: personal que conviu amb persones de risc i que també hauria d’estar previst.

    Aquestes dues realitats també venen emmarcades en una situació de possible prolongació del teletreball més enllà de les fases previstes i de cara al curs vinent. Molts departaments estan estudiant quines serien les àrees amb major necessitat de presencialitat i quines podrien estar abordades de forma telemàtica. Però més enllà d’aquestes consideracions, des del punt de vista de la Salut Laboral, és imprescindible l’ordenació del treball a distància, teletreball o treball remot. I cal que s’aborde des dels comitès de seguretat i salut i des de la negociació col·lectiva. Qüestions ergonòmiques, d’ús del temps, de l’estrés per sobrecàrrega, de la corresponsabilitat en la conciliació,... són elements a tindre en compte per a poder desenvolupar el treball encomanat sense pèrdua de drets i per a preservar la salut laboral.

    El teletreball mai pot suposar un augment de càrrega laboral per haver d’atendre la feina de forma remota i després atendre presencialment o a l’inrevés. Seria com doblar l’horari de treball i això no és acceptable.

    Proposem també que hi haja una revisió del sistema de finançament universitari per a poder abordar aquesta realitat que vindrà de la mà de la nova normalitat generada pel coronavirus. Les distàncies de seguretat faran que es recalculen els aforaments dels espais i aquesta reordenació no pot significar cap reducció de plantilles, tant entre el PAS com entre el PDI, donat que la feina -presencial i treball remot- continuarà sent la mateixa o, més probablement, major. A més, es fa urgent reduir la grandària dels grups docents (siga per a docència presencial, siga per a docència a distància) en els casos encara existents de grups de més de 70 i 80 estudiants, i aquesta reducció dels grups ha de cobrir-se amb la contractació de més professorat en moltes àrees.

    La FECCOOPV plantejarà, entre d’altres, aquestes propostes a la Consellera d’Universitat per a demanar el necessari lideratge que des de la Conselleria cal emprendre, des del nostre punt de vista.

    TE Gener 2018: Rejovenir i feminitzar el sindicat
    TE Desembre 2017:Acord per a la millora de l
    TE Juny2017 NÚM 359: Drets educatius i laborals. Seguim avançant
    TE Novembre 2016 NÚM 358: Mobilització per derogar la LOMCE, participació per enfortir el sindicat

    TE ENSENYAMENT 2018 VALENCIÀ

    Última entrada: 20 febrero 2018 [Veure últim número] [Veure col?lecció completa]