Federació d'Educació de CCOO PV | 28 de març 2024.

Resolució del Consell FE CCOO PV

  • Cap a la Revolta Feminista del 8 de Març de 2019
  • Unanimitat en el suport a la Resolució

El Consell ordinari del pasat 5 de Febrer de la FE CCOO PV donà suport unanimement a la Resolució de la Vaga General del proper 8 de Març.

12/02/2019.
Consell FE CCOO PV 5 de Febrer

Consell FE CCOO PV 5 de Febrer

RESOLUCIÓ AL CONSELL FE CCOO PV

Cap a la Revolta Feminista del 8 de Març de 2019

El pròxim 8 de març tornarem a inundar els carrers de lluita i reivindicació per a denunciar la discriminació i les bretxes existents en el mercat laboral i donar resposta a les demandes i necessitats de les treballadores d'aquest país.

El Moviment Feminista Estatal convoca una nova vaga en l'àmbit laboral, de cures, de consum i estudiantil. Les CS de CCOO i UGT assumeixen com a pròpies les reivindicacions de les dones treballadores del país i convoquen una vaga general de, almenys, dues hores de durada per torn, amb la possibilitat d'ampliar la convocatòria en aquells sectors o centres de treball que, per les seues especificitats, així ho consideren oportú.

El nostre compromís amb les mobilitzacions feministes en contra de les desigualtats i violències masclistes és permanent, com ho és la nostra acció sindical, dirigida sistemàticament a corregir, eradicar i previndre aquestes desigualtats i violències. En aquest context, la Federació d'Ensenyament de CCOO, atenent les sensibilitats de convocatòries anteriors, inicià un procés de debat i consultes per a definir la millor adequació de la vaga a les nostres realitats com a sector.

La Federació d’ Ensenyament de CCOO PV, després de les consultes realitzades a l'afiliació i el debat realitzat en els òrgans de direcció, manifesta:

Que per voluntat de la majoria de l'afiliació, dona suporta a la vaga general de 24 hores per a tot el sector de l'Educació al País Valencià.

Pels motius següents, en l’àmbit general:

* El Feminisme, la lluita per la igualtat de les dones treballadores, forma part de la nostra acció sindical: la lluita de les dones és lluita de classes.

* Els homes, els nostres companys de classe treballadora, tenen un paper decisiu per a aconseguir la igualtat real.

* Malgrat les mesures laborals que aconseguim que s'aproven per a la millora de l'ocupabilitat de les dones, les desigualtats i les bretxes que patim persisteixen de manera significativa i sistemàtica.

* El cisheteropatriarcat es reafirma, rearma, protegeix i ataca. L'avanç de la dreta patriarcal és una amenaça per a la consecució de la igualtat real.

* Ens continua semblant fonamental situar les reivindicacions feministes com a pròpies en un context en el qual l'individualisme, el consumisme, les violències i la falta de respecte i cura comuna estan arrossegant la societat a una crisi de convivència sense precedents.

I pels motius específics següents, en l’ Educació:

* La bretxa salarial entre homes i dones docents no universitaris dependents de la Conselleria d’*Educació en el Pais Valenciá és del 4,92%, equivalent al fet que, a igual treball i antiguitat, la dona docent cobra 1.800 € menys a l'any que el seu company. Això és pel fet que no existeixen unes polítiques socials i econòmiques compromeses a potenciar la coresponsabilitat en l'àmbit del “treball no productiu”, tant en les tasques de manteniment de la llar com en la reproducció/adopció i tasques de cures. Som les dones les que majoritàriament sol·licitem permisos (84,39% enfront del 15,61% dels homes), reduccions de jornada (90,38% enfront del 9,62%) i excedències (el 82,04% enfront del 17,96%), que suposen una pèrdua del poder adquisitiu de les docents tant en la seua etapa productiva com en les pensions per jubilació.

* El denominat “sostre de vidre” també es fa evident en l'Ensenyament Públic del País *Valencià: a major nivell de les etapes educatives, disminueix la presència de dones. A més, en qualsevol cas, les docents ocupen, proporcionalment, un menor percentatge de llocs en els equips directius dels centres del qual els correspondria per la seua taxa de presència. Així, les mestres suposen el 80,72% del cos docent de primària (ocupant el 68,89% dels càrrecs directius), en secundària, les dones representen el 60,58% del total (amb un 53,93% de càrrecs directius ocupats) i en la Universitat, les dones són el 35,55% del personal docent i investigador funcionari. Aquesta xifra es redueix fins al 20,88% en el cas de les catedràtiques.

* Aquestes xifres també demostren l'evident divisió per gèneres del treball: en les etapes d'infantil i primària, major és l'atenció i cures requerides pels xiquets i xiquetes, són majoritàriament dones qui exerceixen la labor docent. A mesura que l'alumnat creix i es prepara per al seu futur professional i laboral, són els homes els que es fan càrrec de la seua formació. El nostre compromís per una educació que sustente els seus valors en la igualtat d'oportunitats, la coeducació, la inclusió de la perspectiva de gènere i l'apoderament de dones i xiquetes, l'eradicació de la violència masclista a les nostres aules, el respecte a les identitats, diversitats culturals, ètniques, socials i sexuals i la consecució d'una educació en valors, més democràtica i transformadora, ha sigut una constant al llarg de la nostra història.

Per tots aquests motius, la Federació d’Ensenyament de CCOO PV convoca una vaga el pròxim 8 de març de 24 hores, per a, entre altres,

denunciar la discriminació i la bretxa salarial existent;

advocar per un consum sostenible, eficaç i responsable;

acabar amb la divisió sexual del treball;

desenvolupar una cultura de la cura compartida; i

instar les administracions educatives que deroguen la LOMCE i negocien una nova llei educativa que responga a les necessitats socials actuals, promoga una educació igualitària i no sexista, que fomente la diversitat, eradique la violència i siga realment transformadora, que beneficie tota la societat, dones i homes.

El dia 8 de març atenem les demandes del moviment feminista i les fem nostres. Pararem l'educació, perquè construïm futur, indissolublement unit a la igualtat entre dones i homes. Conquistarem espais i transformarem l'educació. I exigim a l'Administració una millora en la rendició de comptes de les mesures posades en marxa per al compliment de l'Agenda 2030 en matèria d'igualtat de gènere.

TE Gener 2018: Rejovenir i feminitzar el sindicat
TE Desembre 2017:Acord per a la millora de l
TE Juny2017 NÚM 359: Drets educatius i laborals. Seguim avançant
TE Novembre 2016 NÚM 358: Mobilització per derogar la LOMCE, participació per enfortir el sindicat

TE ENSENYAMENT 2018 VALENCIÀ

Última entrada: 20 febrero 2018 [Veure últim número] [Veure col?lecció completa]