Federació d'Educació de CCOO PV | 6 de juliol 2025.

FE CCOO presenta el seu informe sobre oposicions

    L’informe presenta una implantació del I Acord de millora desigual en els diferents territoris autonòmics, on el País Valencià ix amb les millors dades.

    26/06/2019.
    Oposiciones

    Oposiciones

    Aquest curs es durà a terme la tercera convocatòria d'oposicions després de la signatura del primer Acord per a la millora de l'ocupació de març de 2017 que pretén reduir la temporalitat al 8% en totes les administracions de l'Estat. Aqueix any, l'educació pública comptava amb 119.650 interins i interines d'una plantilla total de 504.725 docents, la qual cosa suposava que 1 de cada 4 docents era, a aqueixa data, temporal i precari/a. D'igual manera, el mapa de temporalitat i precarietat no es distribuïa de manera homogènia en totes les comunitats autònomes, arribant a aconseguir-se en algunes d'elles taxes d'interinitat de fins al 41%.

    Segons els càlculs de la Federació d'Ensenyament de CCOO, el nombre de places d'estabilització per a reduir la temporalitat al 10% (percentatge fixat en els criteris d'aplicació de l'Acord) és de 72.391. A més, caldria sumar la xifra de jubilacions que es produiran en els pròxims anys i que corresponen a la taxa de reposició, fixada en el 100%. La xifra de places que corresponen a la taxa de reposició seria de 66.671.

    En total, fins a 2022, data en la qual s'acabarien de concretar les ofertes d'ocupació pública aprovades en el primer Acord per a la millora de l'ocupació, el nombre total de places ascendiria a 139.062. Actualment s'han aprovat o s'han presentat en les meses de negociació 92.803, la qual cosa suposa el 66,73% de les quals haurien de convocar-se. És a dir, falten 46.259 places.

    País Valencià

    Pel que fa al context autonòmic valencià, l’informe assenyala alguna dada molt significativa, com és el fet de que en la darrera convocatòria d’oposicions de 2018 al País Valencià es convocaren 3000 places per a mestres, sent aquesta la segona autonomia en places oferides, sols per darrere d’Andalusia i per davant d’autonomies significatives com ara Catalunya o Madrid.

    Recordem que l’oferta d’ocupació acordada al País Valencià contempla una convocatòria de 13 mil places distribuïdes en quatre processos d’oposició: 5500 de mestres entre les convocatòries de 2018 i de 2021, i 7500 de secundària entre 2019 i 2020.

    Altra dada significativa és que la nostra ha estat la única autonomia on les oposicions de 2018 no han deixat cap plaça deserta (0 de 3000). Aquest fet ens indica que el procés s’ha dut a terme exitosament, a banda de les dificultats viscudes en tribunals que esperem siguen en part pal·liades en la convocatòria que demà inicia les seues primeres proves, gràcies a la baixada de ràtio de persones opositores per tribunal.

    En definitiva, podem considerar a vistes de l’informe, que la implementació del I Acord per a la millora de l'ocupació ha estat desigual en els diferents territoris de l’estat espanyol, i fem l’exigència de que el Ministeri siga un agent coordinador amb les comunitats autònomes, exigint en totes elles el compliment de l’acord. També podem considerar que en l’àmbit del nostre territori, l’Acord s’ha complit, amb una oferta important que haurà de continuar ampliant-se més enllà de les places acordades fins a 2021, per tal de complir l’objectiu del 8% de tasa d’interinitat a les nostres plantilles.

    Demà s’inicien les primeres proves de les oposicions 2019, que tindran com a resultat 4636 persones que deixaran el seu treball precari com a personal interí i formaran part del cos de funcionaris en pràctiques, en primer moment, i de carrera després una vegada superada la fase de pràctiques, la qual cosa permetrà millores fonamentals en quant a la seua situació laboral així com a l’estabilitat de plantilles que sempre ajuda als centres educatius en la seua tasca diària i la qüalitat educativa que s’ofereix a l’alumnat.

    Sort a totes i tots!

    Documentació associada
    Documentació associada