Federació d'Educació de CCOO PV | 26 d?abril 2024.

L'IES Clot del Moro de Sagunt acull les Missions pedagògiques de la Memòria Democràtica

    La FECCOOPV col·labora amb aquesta iniciativa pel seu compromís democràtic i com a vacuna per prevenir l'amnèsia col·lectiva

    04/02/2020.
    Missions de la Memòria

    Missions de la Memòria

    Les Missions són una iniciativa de la Coordinadora d'associacions de la memòria històrica del País Valencià per difondre de primera mà el coneixement de tot el que representa la memòria democràtica i antifeixista als centres de secundària i batxillerat com a suport al professorat d'història i ciències socials aportant fonamentalment fonts primàries: les vivències de la gent que han patit directament situacions de repressió des del començament fins al final del període franquista.

    Un total de 10 membres del professorat i més de 120 alumnes de tots els grups de 2n de Batxillerat de l'IES Clot del Moro de Sagunt gaudiren de 2 hores de xerrada en les que pogueren observar evidències científiques del genocidi practicat al nostre país durant el final de la guerra i la postguerra aportades pels treballs d'exhumació de les foses comunes de Paterna amb la visualització d'imatges dels esquelets i restes dels difunts.

    Una primera part visual exposada per l'arqueòleg forense Alex Calpe on vafer una demostració forense de les pallisses i impactes de bala rebuts en les restes ósses de les persones assassinades i les múltiples evidències de les "Saques" registrades a les diferents fosses. Aquestes demostraven una voluntarietat i una organització de les execucions d'una manera sistematitzada per l'eliminació física de la població que no era afí al règim franquista o sospitosa de ser republicana.

    Les imatges deixaren lloc a les paraules en les intervencions de persones que han patit directament en les seues famílies la repressió i l'assassinat d'éssers volguts: Paco Pinilla, Ximo Estal i Tina Guillem. L'alumnat estava expectant per l'emotivitat de les històries personals dels interventors: la lectura d'una carta d'acomiadament del pare que sap que el van afusellar al fill major o l'entranyable història d'una família militant comunista i antifeixista com la de Tina, l'espoli, la fam i les penalitats que passaren totes aquelles persones que lluitaren per la llibertat i la república.

    En definitiva l'alumnat amb l'escolta activa i amb les preguntes que intercanvien es fica en la pell dels protagonistes, en un gran exercici d'empatia històrica que fa entendre i interioritzar a totes eixes persones que patiren la repressió i el sofriment de les famílies que perderen als seus éssers volguts. Aquells que no els han pogut mai recuperar i que no tenen un lloc on retre'ls homenatge i respecte. En definitiva el que volen és la dignificació de els seus morts, el reconeixement, l'anul·lació de les sentències sumàries que justificaven els assassinats i el respecte de totes aquelles persones que perderen la vida pels ideals democràtics i la llibertat del nostre país.

    Per altra banda la Coordinadora d'associacions de la memòria del País Valencià a través de l'associació de memòria històrica "El Molí" de Quart de les Valls organitzaran la I Trobada d'associacions memorialístiques del País Valencià a la localitat de la Vall de Segó el 28 de març de 2020.

    TE Gener 2018: Rejovenir i feminitzar el sindicat
    TE Desembre 2017:Acord per a la millora de l
    TE Juny2017 NÚM 359: Drets educatius i laborals. Seguim avançant
    TE Novembre 2016 NÚM 358: Mobilització per derogar la LOMCE, participació per enfortir el sindicat

    TE ENSENYAMENT 2018 VALENCIÀ

    Última entrada: 20 febrero 2018 [Veure últim número] [Veure col?lecció completa]