Federació Ensenyament CCOO-PV | 11 de agosto de 2020

Adjudicacions Agost 2020

FE CCOOPV presenta activitats d’aula per tindre referents de dones científiques actuals

  Amb motiu de la celebració del Dia de la Xiqueta i la Dona en la Ciència posem en valor científiques de les universitats públiques valencianes

  10/02/2020.
  Roda de premsa Dia de la Xiqueta i la Dona en la Ciència

  Roda de premsa Dia de la Xiqueta i la Dona en la Ciència

  La bretxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques (STEM) persisteix des de fa anys a tot el món. Encara que la participació de les dones en les carreres de grau superior ha augmentat enormement, es troben insuficientment representades en aquests camps.

  La ciència i la igualtat de gènere són vitals per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), inclosos en l'Agenda 2030. En els últims 15 anys, la comunitat internacional ha fet un gran esforç inspirant i promovent la participació de les dones i les xiquetes en la ciència. No obstant això, elles es continuen trobant amb barreres que els impedeixen participar plenament en aquesta disciplina.

  En l'actualitat, menys del 30 per cent dels investigadors a tot el món són dones. Segons dades de la UNESCO (entre 2014 i 2016), només prop del 30 per cent de totes les estudiants trien estudis superiors dins del camp de les ciències, la tecnologia, l'enginyeria i matemàtiques (STEM).

  En l'àmbit mundial, la matrícula d'estudiants femenines és particularment baixa en tecnologia de la informació i les comunicacions (TIC), amb un tres per cent; ciències naturals, matemàtiques i estadístiques, amb un cinc per cent; i en enginyeria, manufactura i construcció, amb un vuit per cent.

  Els prejudicis i els estereotips de gènere que s'arrosseguen des de fa molt temps continuen mantenint les xiquetes i dones allunyades dels camps relacionats amb la ciència.

  Amb la finalitat d'aconseguir l'accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les xiquetes, i a més per a aconseguir la igualtat de gènere i l'apoderament de les dones i les xiquetes, l'Assemblea General de les Nacions Unides decideix proclamar l'11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

  En aquest marc és en el qual des de la FE CCOO PV volem contribuir a visibilitzar dones en les àrees STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) que actualment treballen en universitats públiques valencianes i poder portar-les a les aules.

  Tindre referents és importantíssim per poder construir camins que apassionen les xiquetes i trien aquestes disciplines. Oferim un taller, “Dones valencianes en la ciència”, l’objectiu del qual és donar visibilitat a dones professionals de la investigació que desenvolupen la seua tasca al nostre territori, així com també acostar la realitat de la investigació científica que estan realitzant actualment algunes de les nostres investigadores valencianes. Està adreçat al 3r cicle de primària o també al primer cicle d’ESO.

  En aquesta primera iniciativa proposem 5 dones que treballen en les àrees d'astronomia, de toxicologia, de matemàtiques i d'enginyeria d’edificació. Però volem anar recopilant-ne més i donar-les a conéixer mitjançant aquests tallers. I també ampliar les activitats per a més nivells educatius.

  Aquesta és una línia de treball dins del nostre eix estratègic sobre feminismes i és una acció amb vocació de reduir la bretxa de gènere que afecta també les àrees del coneixement.

  TE Juny 2018: Conquerint Espais, Construint futur
  TE Gener 2018: Rejovenir i feminitzar el sindicat
  TE Desembre 2017:Acord per a la millora de l
  TE Juny2017 NÚM 359: Drets educatius i laborals. Seguim avançant

  TE ENSENYAMENT 2018 VALENCIÀ

  Última entrada: 18 junio 2018 [Ver último número] [Ver colección completa]

  Esta web utiliza cookies propias y de terceros para optimizar su navegación. Si continúa navegando está dando su consentimiento para su aceptación y nuestra politica de cookies, haga click aqui para más información y ver cómo desactivarlas.