Federació d'Educació de CCOO PV | 23 d?abril 2024.

2020, un any de lluita per una presencialitat segura als centres educatius

  • Passat ja el primer trimestre del curs la FE CCOO PV valorem positivament la nostra aposta ferma per una presencialitat segura als centres.
  • L’enorme responsabilitat del personal treballador i de l’alumnat ha estat clau.

30/12/2020.
Presencialitat segura als centres

Presencialitat segura als centres

L’any 2020 ha estat molt dur i molt complicat, a nivell sanitari, social i econòmic, però també a nivell educatiu.

La FE CCOOPV hem treballat analitzant amb el professorat la situació de crisi sanitària als centres educatius, les repercussions per al professorat, alumnat i famílies. Hem traslladat propostes en tots els àmbits, com ara les Meses Sectorials, Fòrum Educatiu, Comitès de Seguretat i Salut Laboral, Consells Escolars, i d’altres plataformes socials i educatives.

Moltes de les nostres propostes han anat per la prevenció sanitària als centres educatius i la salut d’alumnat, professorat i famílies. També hem fet propostes per a millorar el treball a les aules, augmentar la contractació de personal educatiu, gestió del personal vulnerable, formació, instruccions d’inici de curs per a tots els ensenyaments, etc.

Hem aconseguit un acord que, entre altres coses, redueix les hores lectives del professorat per al proper curs, deixant-les en 18 hores per als nivells de Secundària i 23 hores lectives per a Primària i Infantil.

Però, sense cap dubte, la nostra aposta més ferma ha estat treballar per establir la presencialitat de l’alumnat a les aules en temps de pandèmia.

Al mes d’abril, el sindicat ens oposàrem a la tornada de l'alumnat dels centres d'Educació Infantil i Especial, al considerar que aquesta no podia quedar subjecta exclusivament a la voluntarietat de les famílies, sense existir prèviament una planificació i avaluació de l'activitat que garantira una adequada atenció, i que havien de ser criteris educatius i sanitaris, no assistencials, els que havien de marcar la tornada al centre del seu alumnat.

El sindicat forçàrem a que l’entrada d’aquest i la resta de l’alumnat es realitzara al mes de setembre, perquè necessitàvem temps per preparar protocols clars d'actuació, dotació de personal, dotació econòmica extraordinària per a fer front a tasques de neteja, personal, elements higiènics i preventius que permeten una major seguretat per a l’alumnat i per al personal professional. I és en aquest sentit que hem treballat.

Ja passat el primer trimestre del curs veiem que el resultat ha estat força positiu, ja que la presencialitat als centres s’ha donat de manera segura, la incidència de la Covid-19 ha estat mínima i és una evidència que els centres educatius NO són focus de contagi, com sí ho son d’altres d’índole social. L’enorme responsabilitat del personal treballador i de l’alumnat ha estat clau, com també tot l’esforç realitzat per tota la comunitat educativa previ a la reobertura dels centres per assegurar les millors condicions possibles.

Malauradament, la presencialitat només ha estat possible totalment als nivells d’infantil, primària i primer cicle d’ESO i en grups de 2n de batxillerat. En altres nivells ha estat combinada amb la semipresencialitat, la qual cosa pot estar derivant algunes situacions de desigualtat.

D’altra banda, tot i valorar l’esforç fet per les Administracions, pensem que s'hauria de disposar de més recursos tant de prevenció, com d’intervenció sanitària, com de personal. En aquest sentit, seguirem fent propostes i exigint millores, sense oblidar-nos de que segueix pendent la reversió totes les retallades patides en anys anteriors de crisi econòmica.

TE Gener 2018: Rejovenir i feminitzar el sindicat
TE Desembre 2017:Acord per a la millora de l
TE Juny2017 NÚM 359: Drets educatius i laborals. Seguim avançant
TE Novembre 2016 NÚM 358: Mobilització per derogar la LOMCE, participació per enfortir el sindicat

TE ENSENYAMENT 2018 VALENCIÀ

Última entrada: 20 febrero 2018 [Veure últim número] [Veure col?lecció completa]