Federació d'Educació de CCOO PV | 16 de juliol 2025.

CCOO Educació considera que hi ha motius suficients per començar el curs 2025/2026 amb un vaga del professorat

    Retallades en plantilles de l'educació pública, sobrecàrrega de feina, ràtios d’alumnat molt elevades i un dels salaris més baixos de tot l’Estat, són les raons principals per iniciar un procés de vaga. 

    10/07/2025.
    Concentració contra les retallades en plantilles

    Concentració contra les retallades en plantilles

    Comissions Obreres Educació del País Valencià està arreplegant la indignació dels diferents sectors del professorat el qual, des que va entrar la Conselleria actual, està patint una pèrdua importantíssima en drets. L'Administració no escolta els docents i el sindicat creu que ja hi ha prou motius per convocar una vaga educativa a l’inici del curs vinent.

    Plantilles retallades (en frau de llei)

    On s’està notant de manera més clara la política de retallades és en les plantilles docents de l'educació pública. La Direcció General de Personal Docent, obviant per complet l’acord de plantilles firmat l’any 2023 per tots els sindicats de la taula sectorial amb l'anterior administració, ha tret per al proper curs una ordre de plantilles pròpia que implica retallades en pràcticament tots els sectors educatius, però especialment en els d’ensenyaments no obligatoris com ara la Formació Professional, les escoles oficials d’idiomes, les escoles de Formació de Persones Adultes o els ensenyaments artístics, entre d’altres.

    Aquestes retallades han suposat la supressió de centenars d’horaris als centres de tot el País Valencià. “Quan parlem de plantilles hem de considerar que el que ací es retallen són llocs de treball, són companyes i companys que el curs que ve no podran treballar i serveis educatius públics que es deixaran d’oferir. Mentre la Conselleria està afavorint la privatització silenciosa del sistema educatiu a través de la reducció de l’oferta pública. Defensem una educació pública i de qualitat, per això CCOO ens neguem a negociar, encara que siguem els únics, cap instrucció que implique l’aplicació d’aquestes plantilles”, explica Óscar Ortiz, secretari d’Educació Pública de CCOO.

    D’altra banda, el sindicat recorda que a conseqüència d’una demanda feta per CCOO, hi ha una cautelar judicial de gener que insta Conselleria a aplicar les plantilles acordades l’any 2023, però l'Administració l’ha ignorada per complet i en conseqüència està treballant amb una dotació de plantilles en frau de llei. Per descomptat, l’ordre de plantilles imposada per la Conselleria també està denunciada.

    Ràtios d’alumnat molt elevades

    Un altre tema que preocupa el professorat valencià són les ràtios d’alumnat per aula. Amb aules sobrecarregades, on és molt difícil atendre la diversitat, les docents pateixen per una banda sobrecàrrega de feina i, d’altra, la certesa que no s’està atenent l’alumnat com cal.

    CCOO, per tant, demana una baixada de ràtios generalitzada, i una altra associada a la diversitat dels grups i que, tot l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu compte el doble i/o triple a efectes ràtio. “Les retallades afecten especialment l’alumnat més vulnerable i les zones amb més necessitats. La falta de reforços, suports i orientació ataca directament el dret a una educació inclusiva i compensadora de desigualtats, i trenca el principi d’equitat”.

    Salaris insuficients

    El professorat valencià està entre els cinc pitjors pagats de tot l’Estat. Les retribucions, tot i que en els últims anys han augmentat un 9,8 % gràcies als acords signats amb el Ministeri pels sindicats majoritaris, com ara CCOO, no s’ajusten a les necessitats actuals de la classe treballadora. Fa més de 12 anys que en l’àmbit autonòmic no es produeix un increment salarial en les nòmines docents. A més, no es veu ben reflectit el reconeixement i la sobrecàrrega que suposa el treball de coordinació, caps, etc. El nostre sindicat ja està negociant amb el Ministeri d'Educació un estatut docent que implicaria un augment al grup de cotització A1 de tot el professorat, no obstant això, el Govern autonòmic també té la seua responsabilitat i a hores d'ara no ha volgut parlar mai de salaris.

    El sindicat recorda que, tot el que incideix en la situació i el desenvolupament del treball del professorat valencià, afecta de manera directa la qualitat de l’educació al País Valencià. Aquestes retallades formen part d’una estratègia global de debilitament del sistema públic d’ensenyament, no només es retallen plantilles, sinó també drets, qualitat educativa i capacitat de resposta a les necessitats socials. En defensa dels drets docents i en defensa de l’educació pública, CCOO veu clara una convocatòria de vaga educativa per a l’inici del curs que 2025-26.